Viime sunnutaina vietettiin taas kansainvälistä sateenkaariperhepäivää. Meidän perhe on joka vuosi osallistunut sen juhlintaa paikallisten sateenkaariperheiden kanssa. Ja niin tänäkin vuonna. Ohjelmassa oli piknikkiä, puistoilua ja tivoli. Voitte arvata, että lasten ehdoton suosikki oli tuo viimeinen. 

Ollaan perheenä oltu aktiivisesti mukana sateenkaariperhetoiminnassa jo ennen meidän isompien poikein syntymää. Meidän lapsille sateenkaariperheiden tapaamiset ovat siis toistaiseksi yksi arjen meno siinä missä mikä tahansa muukin. Isommat pojat puhuvat sujuvasti, että "mennään sateenkaariperheisiin" ja tietävät, keitä kavereita siellä käy. Toistaiseksi pojat eivät kuitenkaan vielä ole kysyneet, mitä se sateenkaariperhe muuten tarkoittaa. Tämän ja monen, monen muun asian kanssa ollaan otettu se linja, että vastataan sitten kun lapset kysyvät. Toistaiseksi sateenkaariperheiden tapaamiset ovat meidän lapsille mukavia tapahtumia, missä nähdään kavereita ja tehdään jotain kivaa. 

Nuo meidän kohta neljävuotiaat tietävät, että on olemassa monenlaisia perheitä. Ja he osaavat sujuvasti jo kertoa, millaisia perheitä on olemassa. Vähän huvittuneena taannoin kuuntelin, kun yksi naapuruston lapsista ihmetteli meidän pojille, onko teillä tosiaan kaksi äitiä. Ja toinen meidän pojista toimitti: "katsoppas nyt kun perheitä on monenlaisia, joissain perheessä on äiti ja isä, joissain perheessä kaksi äitiä ja joissain kaksi isää. Meillä on kaksi äitiä." Keskustelu loppui tähän ja leikki jatkui. En näe mitenkään tarpeelliseksi lähteä tässä kohtaa lapsille alleviivaamaan, että meidän perhe on itse asiassa siellä vähemmistössä. Heille tässä ei ole mitään ihmeellistä, enkä usko että naapurin lapsillekaan, tai muille lapsille jotka säännöllisesti ovat meidän perheen kanssa tekemisissä. Lapset ovat oikeasti tosi mutkattomia. Kyllähän ne ovat ne aikuiset, jotka tekevät asioista hankalia ja mutkikkaita.

Sitten kun lapset ovat vähän isompia ja enemmän asioista kyselevät, yhden asian haluan heille ehdottomasti kertoa: meidän perhe on niin erityisen hieno, että sitä kannattaa juhlia. Ja sitä varten on olemassa ihan oma päivä.