Blogi laahaa nyt sekä kiireisestä arjesta, että monesta muusta syystä johtuen hieman jäljessä. Tässä nyt kuitenkin lopultakin juttua hoitokierrosta. Jotenkin aika meni lopulta tosi nopeasti vaikka aluksi muulta tuntui, ja menkat alkoivat ennen kuin ehdittiin edes tajuta. Siitä siis soitto klinikalle ja näin päästäisiin aloittamaan meidän IVF/ICSI -hoito.

Kp 3 alkoi pistely. Iltaisin pistin Gonal-F:ää 100 IU. Valmiilla kynällä pistäminen oli onneksi helppoa ja neulakin niin pieni, ettei se tuntunut oikeastaan miltään. Ensimmäinen ultraääni ohjelmoitiin jo kiertopäivälle 6. Tämä siksi, että väliin iski viikonloppu ja lääkäri ei uskaltanut antaa mennä niin monta päivää ultraamatta, että ensimmäisen kerran olisi ultrattu vasta maanantaina. Ensimmäisessä ultrassa kaikki näytti hyvältä, munarakkuloita oli kasvamassa muutama isompi ja reilusti pienempiä. Gonal-F:n annosta ei lähdetty vielä tässä kohtaa nostamaan, koska se näytti toimivan juuri kuten pitääkin. 

Sain ohjeeksi aloittaa Gonal-F:n rinnalle Orgalutranin kp 8. Sen on siis tarkoitus toimia jarruna, etten itsestään ovuloi liian aikaisin. Orgalutran oli huomattavasti inhottavampi pistettävä: neula rutisi joka kerta ihon läpi mennessään ja ainekin kirveli. Seuraava ultraääni oli kp 10. Munarakkulat kasvoivat kivasti, nyt isompia oli vajaa 10 ja lisäksi niitä pienempiä. Lisäksi vatsaontelossa näkyi jo jonkin verran nestettä. Mun olo alkoi vähitellen olla hankala, maha oli turvonnut ja munasarjat tosi kipeät. Toisaalta, olin kyllä kuvitellut että tässä kohtaa olo olisi ollut jo jotenkin paljon hankalampi. Gonal-F:n annosta ei vielä tässäkään kohtaa lähdetty nostamaan, koska tuo 100 IU vaikutti riittävän hyvin. 

Kolmas ultraääni osui perjantaille joka oli kp 13. Vaikka maha oli turvoksissa ja kipeä sekä olo hieman tukala, voin kuitenkin suhteellisen hyvin. Isompia munarakkuloita näkyi noin 10 ja lisäksi edelleen niitä pieniä. Suunnitelmaksi tuli, että Gonal-F ja Orgalutran loppuvat kp 13, Pregnyl pistetään kp 14 ja munasolupunktio ohjelmoitiin maanantaille kp 16. Pregnyl pistetään siis 36 tuntia ennen punktiota. 

Tähän asti kaikki siis vaikutti menneen juuri kuten oli suunniteltukin. Lääkärikin totesi, että munarakkuloita on kypsymässä hyvä määrä, niitä on tarpeeksi mutta ei liikaa. Kuitenkin edelleen pitää muistaa, että mulla on monestakin syystä suuri riski saada munasarjojen hyperstimulaatio-oireyhtymä. Nyt kuitenkin alkoi näyttää siltä, että tuo pieni annos Gonal-F:ää olisi ollut riittävä, mutta ei kuitenkaan niin iso, että munarakkuloita olisi kasvanut liian isoa määrää. Toki tuon hyperstimulaatio-oireyhtymän voi ilmeisesti saada, vaikka niitä rakkuloita olisi vähän vähemmänkin. Kuitenkin riski pienenee heti, jos munarakkuloiden määrä pysyy jollain tavalla aisoissa. 


DSC_1749.jpg