Meillä on kovasti toiveissa, että E-pojan allergiat helpottaisivat viimeistään sinne kolmeen vuoteen mennessä. Neuvolassa kysytään joka kerta, joko ollaan vähitellen alettu kokeilemaan E-pojalle noita allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita. No joo, ei todellakaan olla vielä. Meillä on käynyt muutama vahinkoaltistua ja niiden jälkeen on kyllä tullut harvinaisen selväksi, että vielä toistaiseksi allergiat ovat hyvinkin voimissaan. Kesällä kävi vahinko soijan kanssa. Meillä oli uusi tuubi sinkkivoidetta, eri merkkistä kuin aikaisemmin. Ja sitä sitten sipaisin pojat hieman punoittavaan peppuun. Seuraavassa vaipanvaihdossa koko peppu oli aivan kirkkaanpunainen ja vesikelloilla. Selvisi, että tuossa sinkkivoiteessa oli soijaöljyä. Eli ei tee vielä hetkeen mieli antaa pojalle soijaa suun kautta, jos iholle annettunakin reaktio on tällainen. Kananmunan kanssa kävi vahinko jokunen aika sitten. O-poika söi pinaattilettuja ja E-poika jotenkin silmän välttäessä onnistui pöllimään velipojan lautaselta noin 1/3 pinaattilettua. Huomattiin vahinko heti, mutta jotenkin ajateltiin, ettei noin pienestä määrästä (käsiteltyä) kananmunaa varmaan enää tässä kohtaa mitään suurempia oireita tule. Väärin taas. Poika huusi särkylääkkeistä huolimatta koko seuraavan vuorokauden, pulautteli ja oksenteli, ja lopulta nukkui yöllä vain liinassa pysyasennossa. Maha oli sen jälkeen sekaisin viikon. Että eipä tarvii hetkeen kokeilla sitä munaakaan. Myös maidon kanssa kävi vahinko, tällä kertaa niin että O-poika ystävällisesti ojensi velipojalle oman juustosiivunss ja E-poika kävi kiinni heti. Ja jälleen vaikka oli vain pieni määrä kyseessä, oireet tulivat selvästi tälläkin kertaa.

Niinpä mä olen vähitellen joutunut laittamaan koko luovuuteni peliin, kun olen yrittänyt keksiä meille sellaisia arkiruokia, mitä koko perhe voi syödä. Ja tarkennettakoon, että kasvisruuasta siis puhutaan. Muutenkin sitä liian helposti sortuu pyörittämään edestakaisin niitä muutamia lemppariruokia, joten vaihtelua aina kaivataan. Ruokaa on suhteellisen helppo laittaa ilman maitotuotteita, koska korvaavia valmisteita on hyvin. Samoin ilman kananmunaa pärjää helposti. Suurempi ongelma on ollut tuo soija. Ensinnäkin, monet maitotuotteita korvaavat valmisteet sisältävät soijaa. Ja toiseksi, soijarouhe (tai -suikaleet) oli mulle ja vaimolle perusraaka-aine, mitä käytettiin vaikka mihin. Soijarouhetta oon vähitellen opetellut korvaavaan hernerouheella ja härkäpapurouheella. Tosin oon kyllä ihan tyytyväinen, että ollaan tutustuttu etenkin tuohon härkäpapurouheeseen. Ne ovat kuitenkin hernerouheen ohella kotimainen vaihtoehto soijalle. Tässä joitain meidän perusarkimättöjä, mitkä uppoavat hyvin koko perheeseen. 


Härkäpapulasagne

lasagnelevyjä
kesäkurpitsa
härkäpapurouhetta, kuivana ehkä pari desiä, osan voi korvata myös hernerouheella (+halutessaan vähäsuolainen kasvisliemikuutio keittämiseen)
sipuli (tai kaksi)
pari (-kolme) valkosipulin kynttä
purkki paseerattua tomaattia
pari purkkia kaurakermaa (toisen voi myös korvata Oatlyn kaurafraichella)
sokeria
mustapippuria
muita mausteita maun mukaan
tomaatteja
(suolaa, fetaa, juustoa)

Ensin oon keittänyt härkäpapurouheen joko kasvisliemikuution kanssa tai ilman. Sen jälkeen oon tehnyt yhden soosin, eli pannulle sipuli ja valkosipuli, keitetty rouhe, vähän niiden jälkeen paseerattu tomaatti ja kaurakermat, siihen päälle sitten mausteet. Soosista kannattaa tehdä aika löysää, koska härkäpapurouhe tuntuu imevän nestettä vielä uunissa. Tarvittaessa oon saattanut lisätä vähän vettä. Lasagnelevyt, viipaloitu kesäkurpitsa ja soosi pinotaan kerroksittain lasagneksi, päälle vielä tomaattiviipaleita, paistetaan uunissa lasagnelevypakkauksen ohjeen mukaan. 
Usein teen niin, että teen ensin pojille oman lasagnen tällä ohjeella. Sitten lisään soosiin hieman suolaa ja mausteita, ja teen mulle ja vaimolle lasagenen mihin on väliin heitelty fetaa ja päällä on juustoa. Pojat myös vetävät lasagnea jo niin hirveitä määriä, että jos tekisin vain yhden lasagnen, se menisi todennäköisesti kerralla. Kahdesta lasgnesta syödään sitten pari kertaa koko porukka.


Tomaatti-papusoossi 

härkäpapurouheseosta reilu desi (siis niitä valmiita nökäreitä, ei paljasta rouhetta)
purkki paseerattu tomaattia, chilillä maustettu toimii aika hyvin myös
purkki kidneypapuja
sipuli
valkosipuli
sokeria tai hunajaa
mustapippuria
maun mukaan muita mausteita
öljyä paistamiseen

Härkäpapunökäreitä (niillä on kyllä varmaan joku parempikin nimi mutta niitä kuitenkin) paistetaan ensin hetki reilussa öljyssä pannulla. Perään sipuli ja valkosipuli, vähän niiden jälkeen kaikki muut. Annetaan pöhistä hetki pannulla ja tarjoillaan spagetin kanssa. Pojat arvostavat tosin spagettia enemmän jotain muuta pastaa, mitä on helpompi syödä. 


Papupihvit

Purkki isoja vaaleita papuja
porkkana
kaurahiutaleita varmaan joku reilu puoli desiä (oon niiiin huono näissä määrissä..)
grahamjauhoja ehkä puoli desiä
sipuli
pari kynttä valkosipulia
auringonkukansiemeniä puoli desiä
loraus vettä tarvittaessa
maun mukaan suolaa ja muita mausteita, itse käytän usein mustapippuria ja basilikaa

Muut paitsi auringonkukansiemenet hurautetaan blenderissä tahnaksi. Tahnaan sekoitetaan auringonkukan siemenet. Paistetaan pannulla pihveiksi. 

Jos sulla on mielessä joku teidän lempparikasvisruokaresepti ilman maitoa, munaa ja soijaa niin laita ihmeessä kommentteihin reseptisi jakoon!