En tiedä tuntuuko musta vaan, vai onko koko ajan lisääntymässä se, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä halutaan haastatella milloin mihinkin. Joka tuutista tulee infoa lehtiartikkeleista, opinnäytetöistä, projekteista, graduista, telkkariohjelmista ja ties mistä, mihin etsitään haastateltavia tai vaihtoehtoisesti kyselyyn vastaajia. Monella tavalla tämä on ihan hyväkin asia. Mitä enemmän töitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä tehdään ja mitä enemmän ne mediassa näkyvät, sitä enemmän toivottavasti myös tieto lisääntyy ja ennakkoluulot vähenevät. Ehkä tuo lisääntynyt juttujen ja töiden määrä kertoo myös vähitellen muuttuvasta asenneilmapiiristä: on ihan ok tehdä vaikka opinnäytetyö homoista.

Liika on kuitenkin liikaa. Ja kun jatkuvasti joka puolelta tulee tarjouksia osallistua ties mihin, jossain kohtaa vaan sitä itseäkin lakkaa kiinnostamasta. Tai sitten kyseessä pitää olla todella hyvä ja muista erottuva juttu, että siihen lähtee mukaan. Vaimon kanssa ollaan oltu mukana erinäisissä projekteissa, on ollut lehtijuttua ja opintoihin liittyviä töitä. Tarkkaan ollaan kuitenkin valittu, mihin lähdetään mukaan. Ihan jo senkin takia, että jos idea on kökkö ja toteutus onneton, se helposti antaa väärän ja ikävän kuvan niin meistä, kuin seksuaalivähemmistöistä muutenkin. Meille on muuten tullut yllättävän paljon yhteydenottoja ihan suoraan, mutta joihinkin juttuihin ollaan päädytty mukaan myös muuta kautta. 

Kuten jo totesin, kyseessä pitää olla joku oikeasti mielenkiintoinen ja hyvin suunniteltu juttu, että siihen viitsii lähteä mukaan. Sitten on valitettavasti niitäkin projekteja (vai miksi niitä nyt sanoisi), mitkä ovat kaikkea muuta. Välillä joutuu oikein miettimään miten sitä nyt kauniisti sanoisi, että kuule me ei todellakaan lähdetä tähän mukaan ja tuskin lähtee kukaan muukaan. Pahimpia taitavat olla ne, missä projektin tekijä kuuluu itse seksuaalivähemmistöön ja haluaa purkaa jotain omaa ongelmaansa projektin kautta. Siitä sitten seuraa, että mun sähköpostista löytyy viesti, joka menee tähän tyyliin:

"Hei! Olen homo ja opiskelen insinööriksi. Nyt minun pitäisi tehdä opinnäytetyö. Minua ei kuitenkaan kiinnosta tehdä sitä oman alani aiheesta vaan haluaisin tehdä sen homoista. Kuulin että sinäkin olet homo, joten haluat varmasti auttaa minua? Minun oli vaikeaa kertoa vanhemmilleni, että olen homo. Tämä tapahtui kaksi kuukautta sitten. Isän kanssa minulla on huonot välit vieläkin. Minulla ei ole vielä mitään aihetta työlle, mutta voisitko sinä keksiä sen minulle? Minua voisi ehkä kiinnostaa tehdä työ liittyen siihen, onko muillekin vaikeaa kertoa vanhemilleen, että on homo. Jos teen kyselylomakkeen, keksisitkö sinä kysymykset? Ja sinulla varmasti on homoja kavereina, joille sitten voisit antaa kyselyn vastattavaksi? Minä kun en tunne muita homoja. Ehkä minunkin elämäni joskus helpottaa. 
Ystävällisin terveisin, Pekka"


Jos nyt ruudun sillä puolella on joku joka suunnittelee tekevänsä jonkun projektin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyen, tässä muutama vinkki.

* Suunnittele ja jäsentele aihe kunnolla, mieti mihin haluat vastauksia.
* Älä lähesty ketään tyyliin "mitäs me homot". On ihan ok mainita jos itse kuuluu seksuaalivähemmistöön, mutta se on sivuseikka.
* Jos olet hetero, niin älä aloita tyyliin "itseähän olen siis hetero, mutta mun mielestä homot on ihan okei". Jokainen homo tietää jo, että on ihan okei olla homo. Ja työn tekemisen kannalta sillä ei kai juuri ole merkitystä, jos tekijä on hetero?
* Älä lähde projektin kautta availemaan omaa traumaasi tai muuten itselle liian vaikeaa tai henkilökohtaista asiaa. Jos kyse on vaikka gradusta, sen tekeminen kärsii heti jos aihe on tekijälle liian tunnepitoinen. Pekalle tuo kaapista tuleminen on aivan liian lähellä, että hän voisi siitä objektiivisesti tehdä työn. 
* Keksi itse kysymykset ja etsi vastaajat. On ihan ok pyytää jotakuta kommentoimaan valmista kyselylomaketta ja pyytämään neuvoa vastaajien tavoittamisessa, mutta tee kutenkin työ itse.
* Yritä jotenkin erottua muista. Projekteja on paljon ja jos haluat osallistujia sinun pitää jotenkin erottua kaikista muista. 
* Muista, että projektin tarkoituksena todennäköisesti on, että saat jonkun osallistumaan ja vastailemaan. Tällöin kerro oma elämäntarinasi jossain muualla ja kuuntele, mitä osallistujalla on sinulle kerrottavaa.
* Älä anna vaikutelmaa, että olet perehtynyt johonkin asiaan, jos et sitä ole. Esimerkiksi se että naapurin naispari on käynyt hedelmöityshoidoissa ei pätevöitä sinua ja anna oikeutta esittää, että itse olisit itse perehtynyt kyseiseen asiaan.