Kaksosten kanssa kun liikkuu, niin ihmeen paljon siinä saa huomiota. Ja ilmeisesti iso osa tuosta huomiosta johtuu juuri kaksosuudesta. Varmasti sitä saa muutenkin huomiota jos lasten kanssa liikkuu, mutta uskoisin että kaksoset herättävät erilaista huomiota ja kiinnostusta kuin jos mulla olisi mukana vaikka vauva ja taapero. 

Usein mä koen tuon huomion ihan positiivisena. On ihan hauskaa kun kaupassa mummot lepertelevät pojille. Ihmeen avoimesti ventovieraat myös tulevat kertomaan omista kaksoskokemuksistaan. Toisaalta kun lasten kanssa liikkuu, etenkin yksin, välillä tuntuu että sitä on tavallaan vähän niin kuin vapaata riistaa. Kuka tahansa voi tulla ja pistää pään vaunuihin, vaikka miten yrität sanoa, että älä nyt herranen aika herätä niitä kun sain ne juuri nukkumaan! Ja toisaalta tosi herkästi sitä tulee kommentointia, miten pitäisi jossain kohtaa toimia. Etenkin jos jompi kumpi pojista huutaa. Ja lapset nyt joskus huutaa, milloin mitäkin. Mua jotenkin huvittaa nää mammat jotka tulee kaupungilla hönkimään eilisiä sipulihuuruja mun silmiin kymmenen sentin päästä ja toteavat että "ootko huomannut että lapsesi itekee". (No shit Sherlock, ai huutaa vai, mä luulin että se ääni tuli mun pään sisältä!) Seuraavaksi yleensä todetaan että "sillä on kuule varmaan nälkä, et oo tainnut hetkeen antaa sille ruokaa". (Ai pitääkö näille antaa ruokaakin, en oo kuullutkaan!) Yleensä nämä vanhemmat naishenkilöt jotka ovat kaikkein auliisti ohejistamassa miten mun pitäisi toimia kun lapseni huutaa, jossain sivulauseessa yleensä sitten paljastuvat entisiksi opettajiksi, joskus myös lastenhoitajiksi. Kokemus yleisesti ottaen on rautainen juttu, mutta kun kyseessä on 25 vuotta eläkkellä ollut vanhapiika kansakoulun opettaja, niin nuo neuvot ovat yleensä kyllä valitettavan ruosteisia. Lähinnä koomisia, mutta joskus myös jopa ärsyttäviä.

Sitten on näitä kysymyksiä, mihin jokainen kaksosten vanhempi varmaan törmännyt tuplien kanssa liikkuessaan. Luonnollisesti kaikki aina ensimmäiseksi kysyy, onko nää kaksoset. Seuraavaksi saattaa välillä sitten lipsahtaa, että oliko nää molemmat sun? (Eiku toinen on vaan lainassa..) Ja vakiokysymys on tietysti se, että onko nää identtiset. Kuulemma tätä kysytään yllättävän usein myös tyttö-poika kaksosten vanhemmilta. No, faktahan on, että mekään ei varmuudella tiedetä onko pojat identtiset, vaikkakaan ei kyllä uskota, että ovat. Meille sillä identtisyydellä ei ole merkitystä, ja siksi tuntuu niin hassulta, kun sitä aina kysellään. Ja sillä saa myös melkoisen hölmöjä ilmeitä aikaiseksi, kun vastaa tuohon kysymykseen, että en mä vaan tiedä. Yksi kysymys mikä myös toistuu aika usein on, että onko sulla oikein molemmat mukana? (Eiku jätin toisen kotiin, kyllähän nyt 9kk ikäinen jo pärjää kotona pari tuntia yksin..) Ja usein jos oon ollut poikien kanssa yksin liikkeellä oon törmännyt kysymykseen, että ootko sä oikeesti yksin näitten kanssa liikkeellä? (Ööö..no oon joo, ei mulla täällä kuulkaa muutenkaan ole päivisiin ketään apuna ja oon tottunut välillä liikkumaan poikien kanssa myös yksin. Ja jos joku liikkuu vauvan ja taaperon kanssa, eihän niiltäkään kysellä ootko oikeesti yksin liikkeellä..) Yksi asia mikä ihmisiä kovasti kiinnostaa, on se että tunnistatko sä kumpi on kumpi? (No siis ensinnäkin kato nyt niitä, ne ovat ihan eri näköiset! Pitäis kuitenkin ehkä vain sanoa, että ei mulla oo aavistustakaan kumpi niistä on kumpi..)

Hauskoja tilanteita tulee myös silloin, kun me liikutaan perheenä jossain. Mummot kun tosiaan tulevat usein päivittelemään ja kyselemään, ja me sitten vaimon kanssa vastaillaan. Ja aika usein käy niin, että puhutaan sujuvasti päällekäin ja vastaillaan molemmat kysymyksiin. Siinä ei sitten mummot oikein tiedä, kummalle puhuisivat. Etenkin siinä kohtaa kun vaikka joku toteaa, että on siinä äidillä kädet täynnä, ja vaimon kanssa vastataan yhteen ääneen että "niin on". Mutta musta on toisaalta ihan hyväkin vähän mummoja hämmentää. Josko sitten näillä vähän vanhemmillakin ihmisillä liikahtaisi siellä korvien välissä, että jossain perheissä muuten ihan oikeasti saattaakin olla kaksi äitiä. Mainittakoon, että eivät ne kaikki päivittelijät ja kyselijät myöskään ole mummoikäisiä, joten sitä suuremmalla syyllä jaetaan tätä yleissivistystä muillekin.