Vauva-arki ja etenkin kaksosten kanssa on tunnetusti melkoisen hektistä. Tässä mun kymmenen arjen helpottajaa, mitä ilman en ehkä tulisi toimeen. 

1. Maissinaksut
Pelastavat aina ja joka tilanteessa. Meillä on nykyään kotona käytössä ajanmääre "naksun mitta". Se tarkoittaa aikaa, mikä stereoilla menee naksun syömiseen ja jonka äiti voi luonnollisesti käyttää haluamallaan tavalla. Naksun mitassa ehtii esimerkiksi käymään vessassa. Tiskaamiseen menee 3-5 naksun mittaa, riippuen tiskin määrästä. Ainakin toistaiseksi meillä syödään naksuja sellaisella intensiteetillä, että kitinät ja toisaalta nykyään jo myös ne pienet kolttoset unohtuvat hetkeksi

2. Vaunut
Yksi parhaista hankinnoista oli hyvät ja näppärät vaunut. Meillä on Baby joggerit ja kaksi erillistä kovaa koppaa. Kopat on peräkkäin (ja puoliksi päällekkäin), joten tuo hässäkkä ei ole sen leveämpi kuin yksittäset vaunutkaan (kaverin yhden lapsen Emmaljungat ovat itse asiassa selvästi leveämmät). Näiden kanssa mahtuu siis kulkemaan ihan missä vaan, onnistuu myös kirpparilla käynti vaikka olisikin kapeat käytävät. Vaunulenkillä ovat myös kevyet ja näppärät. Niin ja mekanismit ovat helpot! Rungon saa käytännössä kokoon ja kasaan yhdellä kädellä, mikä on kaksoten kanssa varsin näppärää, koska kuitenkin koko ajan on joku sylissä. Samaan runkoon meillä on olemassa jo istuimet, kunhan pojat alkavat nukkua päikkäreitä muualla kuin vaunuissa.

3. Tissit
Mun arjen ehkä suurin helpottaja on todellakin tissit. Ensinnäkin, eväät on aina mukana, koskaan ei tarvii lämmitellä mitään, ei pestä pulloja tai miettiä säilyvyyttä. Nälän lisäksi tissit kuitenkin auttavat myös muihin vaivoihin. Tissi auttaa esimerkiksi väsymykseen, känkkäämiseen ja kaikkiin vaivoihin (esim. hampaat). Oli pojilla huonosti oikeastaan mikä tahansa, tissi auttaa aina. Ja luonnollisesti tissillä saa tietysti tankattua läheisyyttä, mikä on yksi tärkeimmistä siihen liittyvistä jutuista. Mä myös uskon vakaasti, että tissin seurauksena meillä ollaan sairasteltu paljon vähemmän, kuin monessa muussa perheessä. 

4. Turvaportti
Tämä meille hankittiin heti, kun stereot alkoivat liikkua. Poikien mielestä on varsin julmaa, että lasten pyrkimyksiä liikkua rajoitetaan tällä tavalla. Äitien mielestä taas turvaportti oli pakollinen hankinta jo ihan turvallisuussyistä. Pitkään ja hartaasti myös pohdittiin portin paikkaa ja lopulta sen sijainti mietittiin muutaman sentin tarkkuudella. Nyt portti estää poikien pääsyn kaikkiin kriittisiin paikkoihin. Näitä ovat siis esimerkiksi vessa, siivouskaappi, keittiön kaapit, Pirpanan hiekkalaatikko ja ruokakupit sekä eteinen ja ulkoa mukana tullut hiekka. Toisaalta portti sijoitettiin myös niin, että sen vierestä pystyy kurkkimaan, minne äiti tällä kertaa meni. Portin takaa näkee siis keittiöön, ja jos vessan ovi on auki myös pöntöltä voi tarvittaessa huudella portilla kärsimättömänä odottelevalle jälkikasvulle. Pirpanan hiekkalaatikko ja ruokakupit ovat portin toisella puolella ihan myös jo senkin takia, että näin taataan Pirpanalle ruoka- ja pissirauha. Tosin kuin äideille. 

5. Turvakaukalot
Erittäin hyvä hankinta oli myös telakalliset turvakaukalot. Telakat ovat olleet ihan ehdottoman hyvät etenkin silloin, kun liikkuu molempien poikien kanssa yksin. Kun räntää sataa vakaan, ei sitten tarvitse neuvolan pihassa laskea toista kaukaloa lätäkköön siksi aikaa, että virittelee ensin toisen kaukalon autoon. Kaukalot kun saa nostettua telakkaan ja napsautettua paikoilleen tarvittaessa vaikka yhdellä kädellä. 

6.Puupalikat
Ehkä paras  ja monikäyttöisin leluhankinta ovat olleet nämä puupalikat, jotka ostettiin kirpparilta jo raskausaikana. Ensinnäkin, näissä on kaikkia jänniä kuvia, mitä voidaan yhdessä katsella ja nimetä, etenkin nyt kun opetellaan puhumaan. Kun oikein väsyttää ja känkättää, poikien huomion saa yleensä aina kiinnitettyä sillä, että alkaa pinota palikoita päällekkäin: mikäs sen hienompaa kuin mäsäyttää muutaman palikan torni maan tasalle. Ja jos torni ei kiinnitä huomiota tarpeeksi, aina voi alkaa rämisyttää palikoitten kärryä. Siitä saa nimittäin melkoisen metelin aikaiseksi, kun laittaa vain muutaman palikan kyytiin ja sitten ränkyttää kärryä edestakaisin, meteli on melkoinen ja saa luonnollisesti jokaisen pikkupojan innostumaan. Sopivalle tuulelle sattuessaan pojat myös saattavat jopa lastata palikoita kärryyn ja sieltä pois, jos hyvin käy niin vieläpä yhdessä. Niin ja luonnollisesti palikoita voi myös imeskellä. 
DSC_1158-2.jpg

7.Sinkkivoide ja Lansinoh
Alkuun vannoin pyhästi Bepanthenin nimeen, mutta en enää. Punoittavalle pyllylle paras on sinkkivoide. Meillä sitä on tarvittu lähinnä E-pojan allergian myötä tulleeseen pyllyn punoitukseen, mutta satunnaisesti myös O-pojalle. Teho on taattu ja nopeampi kuin Bepanthenissa. Ihan ehdoton arjen pelastaja on Lansinoh! Siis tissirasva. Ilman sitä imetyksestä ei olisi tullut mitään. Lansinohia ollaan laitettu myös E-pojan karheisiin poskiin, koska sen kanssa ei tarvitse pelätä, jos sitä sattuu vahingossa eksymään suuhun.

8. 4G-nettiyhteys puhelimessa
Siitä nyt ei vaan pääse mihinkään, että nykyään on ihan turha kuvitella, että sitä ehtisi istua konella ja surffailla netissä. Puhelinta kuitenkin ehtii hyvin räplätä päivän mittaan: vaikka silloin kun imettää, jompikumpi tai molemmat torkataa syliin tai silloin kun vaunuttelee. Siinähän sitä sitten tulee selattua Facebookia ja Twitteriä, sähköpostia en varmaan ehtisi lukea enää ollenkaan, ellen tekisi sitä puhelimella. Ja puhelimella on tietysti helppo googlettaa ratkaisut kaikkiin mahdollisiin arjen ongelmiin. Samoin pojille voi shoppailla vaatteita Facebookin Tuplien kirppikseltä ja monikkovanhempien ryhmissä saada vertaistukea arjen sirkuksen pyörittämiseen. Nettiä on aika paljon mukavampi käyttää, jos sivut latautuvat heti. Toisin kuin esimerkiksi meillä kotikoneella. Siinä on niin paska 3G että suurimman osan ajasta se on 2G. Ei paljon latailla leffoja netistä.

9. Sappisaippua
Mitä ihmettä me tehtäisiin ilman sappisaippuaa? Se on mullistanut meidän perheen tahranpoiston täysin! Etenkin nyt kun pojat syövät monipuolisen värikkäästi kiinteitä sapuskoita, on tuo värien sinfonia vaatteissa välillä melkoinen. Sappisaippua kuitenkin käytännössä aina pelastaa tilanteen. Eilen heitin mustikat valkoiselle topille ja ehdin jo ajatella, että taisi olla sen topin menoa. Mutta ehei, sappisaippua pelasti jälleen kerran!

10. Rikkaimuri
Ostettiin kyseinen kapistus kaverilta käytettynä vähän kuitenkin epäillen, mahtaako se lopulta olla ihan turhake. Rikkaimuri on kuitenkin ylittänyt kaikki odotukset ja on meillä päivittäisessä (kovassa) käytössä. Varsinkin nyt kun pojat liikkuvat ja nuolevat lattiaa milloin mistäkin, on ihan kätevää että pienet roskat saa rikkaimurilla heti imuroitua pois. Koska isoa imuria ei viitsi kaivaa kaapista noin 17 kertaa päivässä, ja jos sen jättää keskelle lattiaa niin taatusti sitäkin käydään heti nuolemassa. Rikkaimurin käyttömäärään on vaikuttanut ihan oleellisesti sen sijoittaminen. Meillä se on olkkarin nurkassa. Eihän se nyt mikään varsinainen kodin kaunistus ole, mutta jos sitä oikeasti aikoo käyttää, sen on oltava käden ulottuvilla. Siinä vähän niin kuin se koko käyttötarkoitus häviää, jos sitä jemmaa kaapissa ja tarpeen tullen pitää ensimmäisenä miettiä, koskahan tätä on ladattu ja onko tässä virtaa.