Meillä ollaan siis viime aikoina totuteltu maidottomaan elämään mun ja E-pojan osalta. Ja poika voi kyllä aivan huomattavasti paremmin. Tuntuu, että motorinen kehityskin on mennyt isolla harppauksella eteenpäin nyt, kun poika taas viihtyy lattialla. Pojan koko olemus on jotenkin muuttunut maidottoman myötä rennommaksi ja hyväntuulisemmaksi. Eikä tietysti mikään ihmekään, jos maito on hänelle tehnyt jatkuvasti vaivaa, mitä enää ei ole. Refluksioireet ovat käytännössä hävinneet kokonaan. Toki hän satunnaisesti saattaa vielä pulauttaa, mutta se on selvästi erilaista pulauttelua ja sellaista, mitä mä pidän tuon ikäiselle vielä ihan normaalina. Eli siis jos maha täynnä lähtee hirveätä vauhtia tetsaamaan kissan perässä, ei se ole ihme jos sieltä t-lusikallinen tulea tavaraa ulos. 

Nykyään koko meidän perheen aamu alkaa kattilallisella kaurapuuroa: pojat syövät omansa soseen tai marjojen, vaimo voisilmän ja mä mehukeiton tai marjojen kanssa. Oikeastaan aika ihanaa, että voidaan koko porukka istua aamupalalla yhtäaikaa ja syödä kaikki sitä samaa. Poikien ruokavaliossa ei luonnollisesti vielä tässä kohtaa ole maitoa, kun jätettiin korvikkeetkin kokonaan puurosta pois. Mä olen kuitenkin tässä vähitellen totutellut maidottomuuteen. Ehkä suurinta päänvaivaa on aiheuttanut se, mitä leivän päälle laitetaan nyt kun juustot ovat jääneet pois. Näin kaksosia imettäessä kun sitä energiaa ja proteiinia kuitenkin pitäisi jostain saada. Erilaisten vihannesten kanssa oon usein sipaissut leivälle pestoa, siis sellaista mikä ei sisällä parmesania. Mun uusi lemppari leivän päällä on kuitenkin avokado, minkä päällä on ripaus suolaa ja pippuria. Välipalat eivät ole ongelma, aikaisempaan tapaan oon syönyt esimerkiksi hedelmiä, soijajugurttia ja erilaisia kauravalmisteita. Tosin soijan kanssa oon tarkoituksella ollut hieman varovainen ja välttänyt syömästä sitä isoja määriä samana päivänä. Ensinnäkin molemmille pojille tulee ilmavaivoja jos oon syönyt paljon soijaa. Soija voi myös itsessään olla hyvinkin allergisoiva, ja nyt kun ollaan meillä saatu tilanne vähän rauhoittumaan en haluaisi heittää yhtään ylimääräistä bensaa liekkeihin. Ruokaa ollaan opeteltu tekemään kaura- ja muita korvaavia valmisteita käyttäen sekä reseptejä soveltaen. Eilen tehtiin ekaa kertaa maidotonta pizzaa. Kasvisten ja tomaattisoossin lisäksi päällä oli pestoa ja Oatlyn kaura fraichea. Ja täytyy sanoa, että hyvää tuli! Tuo kaura fraiche ilmeisesti taipuu melkein joka ruokaan, täytyykin tutustua sen mahdollisuuksiin perusteellisemmin. Yksi ongelma oli myös, millä kahvini valkaisen. Suosikiksi löytyi nopeasti mantelimaito, se on hieman makea ja pähkinäinen, ja sopii kahviin oikein hyvin.

Nyt kun pojat osaavat jo istua, ollaan päästy onneksi kokonaan sittereistä eroon ja siirrytty ruokailemaan syöttötuoleihin. Nuo sitterit nimittäin veivät järkyttävästi tilaa ja olivat aina tiellä. Eivätkä ne nyt ole myöskään mitään varsinaisia kodin kaunistuksia. Syöttötuoleihin siirtyminen tarkoitti myös sitä, että päästiin kunnolla aloittelemaan sormiruokailua, kun pojat istuvat kunnolla pystyssä. Toki suurin osa ruuasta menee edelleen lusikoiden suuhun. Kuitenkin joka päivä ollaan myös sormiruokailtu, usein esimerkiksi välipalalla pojat saavat omin pikku kätösin mutustella hedelmiä. Myös parsa- ja kukkakaalia ollaan höyrytetty, ja niitäkin pojat ovat oikein mielellään omin käsin syöneet. Ja niin kuin monessa muussakin vauvaperheessä, myös meillä suurin herkkua ovat maissinaksut. 

Ihan hirveästi en ole ehtinyt enkä toisaalta halunnutkaan allergia-asioita googletella. Katsotaan nyt rauhassa ensin tutkimukset loppuun ja mietitään sen jälkeen. Sen verran mulle on selvinnyt, että imetysdieettejä ei kai pahemmin enää suositella. Nykyään ajatuksena kai on, että on parempi siedättää kuin välttää kokonaan, ja että imetysdieetejä pitäisi kai toteuttaa ainoastaan lääkärin määräyksestä. Toistaiseksi mulla on lääkärin ohje olla myös itse maidottomalla. Ja jos jossain vaiheessa niin neuvotaan, palauttelen maidon takaisin ruokavalioon. Siinä vaiheessa sitten jos käy niin, että E-pojalla todetaan maitoallergia, mä alan taas käyttää maitoa ja hän alkaa oireilla voimakkaasti mun käyttämälle maidolle, pitää tietysti tilanne arvioida uudestaan. Mutta toisaalta jos E-poika mun käyttämää maitoa sietäisi, siinäpä sitten siedättyisi hyvin samalla. Ja mun maitotuotteiden käyttö on kuitenkin aika vähäistä: lähinnä juustoa ja jogurttia, sekä erilaisia juttuja ruuan laittoon. Mutta katsotaan vaihe kerrallaan miten tilanne kehittyy. Nyt meillä kuitenkin voidaan maittomalla oikein hyvin.