92-105. Noilla luvuilla tulee tämän jälkeen olemaan mulle ja varmasti monelle muullekin ihan erityinen merkitys. Noilla luvuilla eduskunta äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta viime perjantaina. Etukäteen veikkailtiin todella tiukkaa äänestystä. Mä olin todella onnellisesti yllättynyt, että ero oli noin suuri! Siinä ei jää jossittelun varaa, koska äänestys ei jäänyt kiinni esimerkiksi jostain poissaolijasta. 

Oltiin perjantaina päivällä vaimon ja poikien kanssa ystävämme luona ja porukalla seurattiin netistä äänestystä. Kyllähän siinä silmät kostuivat, kun tuo 92-105 lävähti ruutuun. Vaimo kiljaisi niin kovaa, että O-poika pelästyi ja alkoi itkeä. :D Vaikka lakialoitteella on vielä monta mutkaa matkassa ennen kuin laki toivottavasti tulee voimaan maaliskuussa 2017, tämä oli kuitenkin jo suuri voitto. Seuraavaksihan aloite menee suureen valiokuntaan. Vaimo oli jo jostain ehtinyt katsoa, että suurin osa tuon valiokunnan jäsenistä äänesti lakialoitteen puolesta. Ja kun lakialoite tulee eduskunnan äänestettäväksi uudestaan,  tuskin kovin moni uskaltaa takkiaan kääntää tässä asiassa. 

Toki laista päätetään lopullisesti sitten vasta kevään eduskuntavaalien jälkeen. Nyt kuitenkin puhutaan lakialoitteesta, joka on saanut alkunsa kansalaisaloitteella. Nykyinen eduskunta on jo äänestänyt sen puolesta ja kyselyjen mukaan suomalaisista yli puolet on tasa-arvoisen avioliittolain kannalla. Jotenkin voisi siis ajatella, että jos joku yrittää lähteä aktiivisesti ajamaan lakialoitteen kaatamista vastoin edellisen eduskunnan sekä kansan enemmistön tahtoa, siinä on poliittinen itsemurha melkoisen lähellä. Tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulo olisi myös tärkeä osa sitä, että Suomi ottaisi ison askeleen kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Ja onhan vastaava laki voimassa jo sekä muissa Pohjoismaissa, että monessa muussa maassakin. 

Valehtisin jos väittäisin, ettei tällä asialla olisi suurta merkitystä myös mulle henkilökohtaisesti. Mulle tämä tarkoittaa sitä, että myös mä voin monen muun kanssa kokea lopulta olevani tässä suhteessa tasa-arvoisessa asemassa lain edessä kaikkien muiden kanssa. Se tarkoittaa sitä, että me päästää vaimon kanssa naimisiin ihan niin kuin kaikki muutkin toisiaan rakastavat parit. Toki rekisteröity parisuhde on paljon tyhjää parempi. Kuitenkin jo tuo sanahirviö kertoo sen, että meitä, meidän rakkautta ja parisuhdetta on pidetty toisarvoisessa asemassa. Nyt meillä on mahdollisuus olla tässä suhteessa samalla viivalla kaikkien muiden kanssa. Kyseinen asia ei myöskään voi olla vaikuttamatta yleiseen asenneilmapiiriin: nyt kun seksuaalivähemmistöjen asemaan ollaan saamassa huomattava parannus, se toivottavasti edistää tasa-arvoista suhtautumista myös monessa muussa asiassa. 

Erityisesti haluaisin vielä nostaa hattua kahdelle ihmisille. Toinen on perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen, joka teki naisen työn äänestäessään tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Arjalla on munaa enemmän kuin koko muulla eduskuntaryhmällään yhteensä. Ja toinen on arkkipiispa Kari Mäkinen. Mäkinen on viime aikoina puhunut todella hyvin kaikkien ihmisten tasa-arvon puolesta. Iso käsi molemmille!