Kevättalvella, jo hyvissä ajoin ennen poikien syntymää, me poikettiin vaimon kanssa Kelassa kyselemässä tukiin, vaimon vapaisiin ja muihin perheen perustamiseen liittyviä juttuja. Virkailija oli kovin ystävällinen ja avulias, muttei selvästikään millään tavalla perillä sateenkaariperheisiin liittyvistä asioista. Hänen mukaansa mulla olisi mahdollisuus lapsilisien yksinhuoltajakorotukseen ajalta ennen kuin perheen sisäinen adoptio tulee voimaan. Kysyessäni elatustuesta hän totesi, että myös sellaista voisi yrittää hakea. 

Me oltiin vaimon kanssa siinä käsityksessä, etten mä tulisi saamaan lapsilisiin yksinhuoltajakorotusta, mutta koska Kelan virkailijan mukaan se voisi olla mahdollista, päätin tietysti kokeilla onneani. Ja niinhän se meni kuten me arveltiinkin, eli tuota korotusta en saanut. 

Nyt kun kävin lastenvalvojan juttusilla, hän muistutti mahdollisuudesta hakea tuota elatustukea ja samaa muistuttelivat adoptiota hoitavat sosiaalityöntekijät. Käytännössä elatustuen hakeminen tuli mahdolliseksi tuon lastenvalvojalla käynnin jälkeen. Siellä kun todettiin, että isyyttä ei voida lainvoimaisesti vahvistaa (ei nyt eikä myöhemminkään). Ja elatustukeen on oikeus silloin, jos lapsella ei ole tiedossa isää ja isyyttä ei voida vahvistaa. Laitoinkin siis saman tien hakemuksen menemään Kelaan. Yleensä hakemusten käsittely siellä tuntuu kestävän, mutta tällä kertaa kaikki kävi todella nopeasti. Päätös tuli viikossa hamuksen lähettämisestä ja tuolloin oli jo ehditty ensimmäinen elatustuki takautuvasti maksaakin. Eli todellakin, meidän (luonnollisesti) molemmista pojista maksetaan elatustukea. Se tuntuu oikeasti tosi hullulta, koska meillä on kuitenkin kaksi aikuista perheessä. Tässä yhteiskunnassa vaan on ilmeisesti perinteisesti ajateltu niin, että se on mies, joka perheen elättää. Ja jos ei perheessä oli miestä, maksetaan elatustukea. Tämä on selkeästi asia, mikä lakiin on vahingossa jäänyt ja se tullaan epäilemättä jossain kohtaa korjaamaan. Mutta siihen asti, ei meillä ole mitään sitä vastaan, että meille maksetaan tuo reilut 300 euroa kuussa. 

Tuo elatustuki on sellainen, että jos naisparin lapset ovat saaneet alkunsa klinikalla anonyymin luovuttajan sukusoluilla, sen tulee käytännössä aina saamaan. Ilmeisesti kuitenkin kaikki virkailijat eivät aina asiasta tiedän ja osaa neuvoa sitä hakemaan. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, että monella alalla ammattilaiset eivät välttämättä ole kovin perillä sateenkaariperheisiin liittyvistä asioista. Paljon jääkin sen varaan, että pitää itse ottaa selvää ja osata kysyä.