Viime viikolla uutisoitiin, miten eurooppalaisen selvityksen mukaan Suomi uppoaa sateenkaari-indeksillä. Selvityksessä ILGA (International Lesbian Gay Bisexual Trans and Intersex Association) mittasi Euroopan maiden lainsäädännön kehitystä suhteessa tiettyyn joukkoon tarvittavaa lainsäädäntöä. Euroopan maiden joukossa Suomi on vasta 17. sijalla ja täyttää tavoitteista vain 45%, mikä on alle EU-maiden keskitason. Viime vuodesta Suomen ohi ovat menneet Malta, Itävalta ja Montenegro. Esimerkkejä Suomen tilanteesteesta ovat puutteellinen syrjintälainsäädäntö, valtiolla ei ole seksuaali- ja sukupuolivähemmistöpolitiikan toimintaohjelmaa, tasa-arvoista avioliitolakia ei ole, sateenkaariperheiden puuttellinen suoja näkyy monilla tavoilla esimerkiksi nykyisessä isyyslaissa ja erityisesti sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteutuminen on erittäin puutteellista. 

Viime viikolla Suomi oli myös mukana allekirjoittamassa kansainvälisen homo- ja transfobian päivän konferenssissa 16 muun Euroopan maan kanssa sitoumuksen edistää aktiivisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia omissa maissaan. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson allekirjoitta tuo sitoumuksen Suomen puolesta.

Tällä viikolla kuitenkin hallitus on jättämässä sateenkaariperheet isyyslain uudistamisen ulkopuolelle! Isyyslain uudistus olisi kaiken lisäksi kiireellisin sateenkaariperheiden lasten asemaa parantava uudistus. Lakiuudistus antaisi mahdollisuuden yhdessä lapsen saaville naispareille vanhemmuuden vahvistamiseen suoraan ilman perheensisäistä adoptiota, samalla tavalla kuin yhdessä lapsen saaville (hetero)avopareille. Lisäksi transihmisten juridinen vanhemmuus pitäisi saada ihmisoikeusperustaisen ja yksiselitteisen säätelyn piiriin. Sateenkaariperheet ry valmistautuu tarvittaessa viemään naisparien vanhemmuuden vahvistamisasian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Maanantaina 2.6. klo17 Sateenkaariperheet ry sekä ja muut perheiden oikeudenmukaista kohtelua vaativat tahot kokoontuvat mielenosoitukseen Helsingissä oikeusministeriön edessä. Jos teillä vain on suinkin mahdollisuus, menkää ihmeessä osoittamaan mielipiteenne perheiden tasa-arvoisen kohtelun puolesta! Jos meillä olisi matkaa Helsinkiin hieman vähemmän ja mun kunto olisi edes hieman reippaampi, lähdettäisiin mekin ihan varmasti mukaan.

Lisätietoja aiheesta löytyy Sateenkaariperheiden ja ILGAn sivuilta.