Nyt kun meistä on tullut kirjaston lähes jokaviikkoisia asiakkaita, ollaan tutustuttu paikallisen kirjaston valikoimaan melko laidasta laitaan. Viime kerralla tarttui mukaan Juha Veli Jokisen (2009) toimittama Homo! Lesbo! Tositarinoita 2000-luvun Suomesta.

Kirjassa 12 tunnettua suomalaista kertoo, miten oma seksuaalinen suuntautuminen on vaikuttanut heidän elämäänsä. Mukana ovat esimerkiksi Jani Toivola, Oras Tynkkynen ja Johanna Korhonen. Kirjan lopussa on vielä 2000-luvun käsityksiä homoseksuaalisuudesta, sieltä löytyy esimerkiksi lastenpsykiatrin ja kirkon näkökantoja asiaan.

On varmasti sanomattakin selvää, että kirja vaikutti mielenkiintoiselta. Ja kyllä kieltämättä olikin kiinnostavaa lukea eri julkisuuden henkilöiden kokemuksista. Mun mielestä kuitenkin kirja oli jotenkin huonosti kirjoitettu. Kieli oli kankeaa ja jätti kirjassa haastatellut ihmiset jotenkin etäisiksi. Vähän sääli sinänsä, koska kirjaan oli kuitenkin haastateltu monta hienoa persoonaa, joista varmasti olisi voinut kirjoittaa paljon syvällisemminkin. Samoin kirjan lopussa olevat näkemykset homoseksuaalisuudesta olivat musta varsin yksipuolisia ja suppeita, eipä niistä juuri mitään näkökulmaa saanut.

Vaimo kysyi multa, kannattako hänen tuota kirjaa lukea ollenkaan. Vastasin, että ehkä valikoiduin osin ja niiden ihmisten tarinat, jotka koet kiinnostavimmiksi, kannesta kanteen en suosittelisi lukemaan.