Reilu vuosi sitten vietettiin vaimon kanssa pihistelykuukausi; eli yritettiin kuukauden ajan säästää ruokamenoissa ja tulla toimeen mahdollisimman pienellä. Tuolloin ei syöty myöskään mitään herkkuja, vaan mietittiin mahdollisimman halpoja ruokia. Silloin kuukauden ruokamenoihin kului n. 170 euroa. Kyllähän sitä kuukauden noin elää, tai vaikka kolmekin. Pidemmän päälle tuo tyyli olisi todennäköisesti kuitenkin alkanut tökkimään. Silloin tuli kuitenkin todistettua se, että melkoisen pienellä sitä pärjää, jos on tarvis.

Nyt päätettiin uudestaan kuukauden ajan seurata meidän talousmenoja. Nyt tehtiin kuitenkin niin, että käytännössä elettiin ja syötiin ihan normaalisti, kerättiin kuukausi kuitteja ja lopulta laskettiin summa yhteen. Tuohon meidän normaaliin syömiseen kuuluu myös se, että mahdollisuuksien mukaan yritetään suosia luomua ja reilun kaupan tuotteita. Vuosi sitten laskettiin vain ruokakuluja, mutta nyt laajennettiin laskeminen koskemaan myös muita meidän talousmenoja. Eli mukaan laskettiin esimerkiksi vessapaperit, saippuat ja muut hygieniatuotteet, eläinten ruuat, pesuaineet ja muut normaaliin arkeen kuuluvat välttämättömät hankinnat. Tarkoitus oli nähdä, minkä verran rahaa meillä menee kuussa tähän normaaliin elämiseen.

Ei oltu oikeastaan osattu ennakolta veikata, minkä verran noihin talousmenoihin kuluu. Tosin se tiedettiin, että ihan kohtuullinen se meidän elämisen tyyli kuitenkin on. Kuukaudessa meillä meni siis meni näihin pakollisiin talousmenoihin alle 400 euroa. Vertailun vuoksi etsin netistä, minkä verran kahden hengen taloudessa menee välttämättömiin elinkustannuksiin. Vähän tietysti riippui lähteestä, mutta laskennallisesti pelkkään ruokaan menee minimissään n. 450-500 euroa. Eli ilmeisesti ei se meidän elämäntyyli kovin leveä ole, jos kaikki talousmenot hoituvat kuukaudessa alle 400 euron. :)

Mainittakoon, että me kyllä mielestämme syödään aika hyvin. En sitten tiedä, minkä verran kasvissyönti vaikuttaa tähän kustannuspuoleen, mutta varmaan jonkun verran. Sikäli kun oikein olen ymmärtänyt, liha on ilmeisesti kallista. Me syödään vaihtelevaa ja monipuolista kasvisruokaa, käytetään paljon palkokasveja, tuoreita vihanneksia, jonkun verran soijaa ja tietysti perunaa, pastaa, ohraa ja riisiä(/kauraa). Lisäksi syödään juustoa, jogurttia ja muita maitotuotteita, leipää, pähkinöitä ja paljon hedelmiä. Niin ja juodaan litratolkulla teetä. Tuo nyt ei ole mikään täydellinen lista, mutta pointti siis oli, että ihan hyvin meillä syödään. Ja luonnollisesti ostetaan tietysti välillä niitä herkkujakin. Mä tykkään myös leipoa ja vaimo syödä mun leipomuksia. :) Pesuaineissa, saippuoissa ja muissa hygieniatuotteissa pyritään myös valitsemaan niitä ekologisempia vaihtoehtoja ja suositaan siis luonnonkosmetiikkaa. Ja yllätys, yllätys, se ei kyllä tule sen kalliimmaksi, kuin nuo monet muut vaihtoehdot, mitä kauppojen hyllyiltä löytyy.

Tässä on itsekin pakko oikein miettiä, miten tuo meidän talousmenoihin kuluva summa voi olla selvästi alle keskiarvojen, vaikka ei olla sinänsä mitään erityistä tehty asian eteen. Ensinnäkin iso syy on varmasti siinä, että me nykyään yleensä suunnitellaan useamman päivän ruuat etukäteen ja käydään keskitetysti kaupassa yleensä pari kertaa viikossa. Tällä tavalla niitä heräteostoksia tulee tehtyä paljon vähemmän. Samaten ollaan yritetty pyrkiä siihen, että se syödään tai käytetään, mitä ostetaan. Eli ollaan yritetty vähentää mahdollisimman pieneen se ruuan määrä mikä menee roskiin, tai vaikka käyttää shampoopullosta ne viimeisetkin tipat. Vaikka lämmin ateria joka päivä syödäänkin, me ei kuitenkaan läheskään joka päivä tehdä ruokaa; halvemmaksi se tulee tehdä kerralla vähän isompi satsi ja syödä sitä pari päivää. Varsinkin nyt saikulla ollessa mä olen alkanut hakea leipää läheiseltä leipomolta. Siellä on ensinnäkin joka päivä hyviä tarjouksia. Samaten jos saattuu ajoittamaan käyntinsä oikein, voi saada pussillisen sekudaleipää. Siinä ei siis oikeasti ole mitään vikaa, eikä se maksa käytännössä yhtään mitään. Haen usein kerralla leipää ison kassillisen, mikä sitten laitetaan pakastimeen ja syödään sieltä vähitellen. Ilmeisesti näillä pienillä jutuilla siis pääsee aika pitkälle, koska mitään sen erityisempää ei olla kyllä tehty.

Ajateltiin, että lasketaan meidän talousmenot yhteen vielä toisenkin kuukauden ajalta. Pidemmältä ajalta näkee sitten tarkemmin, mikä se todellinen kulutettujen eurojen keskiarvo on kuukautta kohden. Tuskin se tuosta ihan hirveästi heittää kuitenkaan.