Siitähän on jo aikaa, kun me ollaan viimeisen kerran käyty klinikalla. Mä haluaisin kuitenkin vielä vähän palata noihin hoitoihin ja ajatuksiin niistä.

Kyllähän me ennakoitiin, että hedelmöityshoidot ovat rankkoja. Meillä ei kuitenkaan ollut aavistustakaan, millaiseen ralliin sitä joutuu. Jotenkin sitä on kai taipuvainen ajattelemaan, että ehkä nuo hoidot ovat rankkoja toisille, mutta ei meille. Näin se ei kuitenkaan ole. Hedelmöityshoidot ovat rankkoja aina ja kaikille, riippumatta siitä, minkä takia niitä tehdään. Yhtäkkiä koko elämä pyöriinkin hoitojen ympärillä, jatkuvasti joudut miettimään mikä kiertopäivä on menossa ja mitä tänään pitää tehdä, ja yrität jotenkin epätoivoisesti sovittaa kaikkia lääkärikäyntejä muuhun elämään. Ja heittelevät hormonit eivät luonnollisesti auta tässä yhtään. Naisparien kohdalla yksi lisästressin aihe on luonnollisesti raha: koko ajan sitä menee, etkä mitenkään pysty ennakoimaan, milloin rahanmeno loppuu.

Oma lukunsa ovat tietysti myös nuo jatkuvat pettymykset. Kun yritys yrityksen jälkeen sitä on toiveikkailla mielin ja kerta toisensa jälkeen sitä kuitenkin lyödään märällä rätillä naamaan negatiivisen raskaustestin muodossa, se on uskomattoman kuluttavaa. Hoitojen aikana tuo jatkuva epävarmuus on raskasta, mutta ainakin mulle vielä raskaampia olivat ne toistuvat pettymykset. Vaikka olikin ennakoitavissa, että yrityksiä joudutaan tekemään useampi, ei niitä omia fiiliksiä jatkuvien pettymysten jälkeen pystynyt mitenkään ennakoimaan.

Hedelmöityshoidot ovat koetus myös parisuhteelle. Melkein uskaltaisin sanoa, että jos parisuhde ei ole kunnossa (jos siis sellainen on), kannattaa hoitoihin lähtemistä miettiä enemmän kuin kerran. Jatkuva stressi kiristää nimittäin molempien pinnoja, rahan menosta nyt puhumattakaan. Mä otin meillä nuo toistuvat pettymykset vaimoa huomattavasti raskaammin ja henkilökohtaisemmin. Tämä oli oikeasti tosi rankkaa myös vaimolle: näät että toinen on ihan romuna, mutta oikeastaan mitään et voi kuitenkaan tehdä. On myös mainittava, että kyllähän niillä heittelevillä hormoneilla luonnollisesti saa pari-kolme ihan kunnon riitaa aikaiseksi. ;) Toisaalta hoidot voivat olla parisuhteessa yhdistävä ja lujittava tekijä. Näin oli ainakin meillä. Tuo ralli käydään kuitenkin läpi yhdessä, toinen toista tukien. Yhdessä ne pettymykset ja se lopulta tuleva onnistuminen otetaan vastaan. Hoitojen aikana ja jatkuvassa stressitilanteessa sitä oppii tuntemaan toista eri tavalla kuin aikaisemmin. Ja kun hoidot on kunnialla saatu loppuun, sitä ollaan vain vahvempia yhdessä.

Se miksi mä kirjoitan tästä nyt, johtuu siitä, että vasta nyt sitä oikeasti alkaa ymmärtää ja osaa todella arvostaa sitä, miten onnekkaita me lopulta oltiin. Me kuitenkin selvittiin vain inseminaatioilla. Kyllähän niitä viisi ehdittiin tekemään, ja kaikkea mutkaa mahtui siihen matkan varrelle. Mutta siltikin, paljon vähemmällä me päästiin, kuin monet muut. Meillä on lähi- ja tuttavapiirissä jonkun verran pariskuntia (sekä nais- että heteropareja), jotka ovat hoidoissa käyneet. Meidän lisäksi yksi pariskunta on onnistunut inseminaatiolla, heilläkin kyseessä oli kuudes kerta. Kaikille muille on tehty 4-6 inseminaatiota, jonka jälkeen on siirrytty IVF:aan. Vaikka IVF:ssa onnistumisprosentti onkin huomattavasti korkeampi, monille joudutaan sekin tekemään enemmän kuin kerran.

Vaikka hoidot raskas koettelemus olivatkin, tänä päivänä mä olen kuitenkin aivan suunnattoman kiitollinen ja onnellinen. Meille kävi hyvin, ja lopultakin me selvittiin hoidoista paljon muita helpommalla. Hoitojen jälkeen ensimmäisenä oli mielessä huokaista helpotuksesta, kun kaikki oli ohi. Vasta nyt myöhemmin on alkanut oikeasti ymmärtää, miten onnekkaita me ollaan oltu. Mitäpä muuta tässä voi olla, kuin kiitollinen. Ja kun kaiken lisäksi sieltä on ne kaksoset tulossa, kyllähän tämä melkoinen tuplaonni on. Kaikille niille, jotka hoitoja käyvät läpi tai sellaisia suunnittelevat, haluaisin sanoa yhden asian: Kukaan ei pysty ennakoimaan, miten rankkoja hoidoista tulee, mutta rankkoja ne ovat joka tapauksessa. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun ne kaksi kuuluisaa viivaa pärähtävät siihen pissaiseen tikkuun, on se ollut kaiken sen stressin, vaivan ja eurojen arvoista.