Viime viikolla saatiin neuvolasta todistus raskaudesta ja sen kestosta. Sitä siis tarvitaan, kun haetaan Kelalta äitiysavustusta (äitiyspakkaus tai 140 euroa), äitiysrahaa ja vanhempainrahaa. Eilen täyttelin netissä noita hakemuksia ja samalla täytin sitten jo hakemuksen lapsilisistäkin. Tosin lapsilisähakemukset käsitellään vasta, kun ilmoitus lasten syntymästä tulee Kelaan. Koska tuo raskaustodistus piti toimittaa Kelaan hakemusten liitteeksi, poikettiin tänään vielä Kelan toimistossakin. Sen olisi voinut toimittaa myös sähköisesti, mutta koska meillä oli paljon kysyttävää muutenkin, päätettiin poiketa Kelassa ja samalla viedä tuo todistus.

Kelassa meitä palveli varsin asiallinen virkailija, joka suhtautui meihin kaikin puolin luontevasti. Vaikka lapsiperheen tuet olivat hänelle tietysti tuttu juttu, tässä oli kuitenkin kaksi muuttujaa, jotka asiaa mutkistivat: kaksoset ja sateenkaariperhe. Ensinnäkin tuota lapsilisähakemusta täyttäessäni mä hain samalla myös yksinhuoltajakorotusta. Virallisestihan mä olen yksinhuoltaja niin kauan, kunnes perheen sisäinen adoptio on voimassa. Ja ilmeisesti sellaisen korotuksen lapsilisään aluksi saisin. Koska meidän lapset syntyvät avioliiton ulkopuolella ja isyyttä ei tulla vahvistamaan, meillä on oikeus myös elatustukeen. Elatutustukea voi kuitenkin hakea vasta lasten syntymän jälkeen, ja se edellyttää myös käyntiä lastenvalvojan luona ja lausuntoa siitä, ettei isyyttä vahvisteta. Tämä elatustuki naisparien (isättömille reppanoille) lapsille on muuten ihan käsittämätön juttu. Tuota tukea maksetaan vielä senkin jälkeen, kun perheen sisäinen adoptio on tullut voimaan, vaikka sen jälkeen lapsilla on kaksi juridista vanhempaa. Mutta jos kerran tuollainen raha on tarjolla, miksei sitä siis hakisi. 

Kaksosista vanhempainrahakauteen saa 60 päivän pidennyksen. Eli eilen kun noita tukihakemuksia täyttelin, kone laski mulle vanhempainrahakauden automaattisesti kesäkuun 2015 loppuun asti. Tuo 60 päivää on kuitenkin sellainen, että sen voi pitää kumpi vanhemmista tahansa. Meillä oli luonnollisesti paljon kysyttävää vaimon "isyys"vapaista ja muista. Virkailija joutuikin soittelemaan asiaan liittyen pitkiä puheluita ties mihin. Lähinnä meitä tietysti kiinnosti vaimon mahdollisuus isyyslomaan ja mahdollisuus olla kotona vauvojen synnyttyä. Varsinaista isyysvapaata (18pv yhdessä + 36 pv eri aikaan mun kanssa) vaimo ei voi kuulemma pitää, ennen kuin perheen sisäinen adoptio on vahvistettu. Tuo 60 päivän pidennys kaksosista on kuitenkin sillainen, että niitä päiviä vaimo voi tarvittaessa käyttää haluamansa määrän jo ennen adoption vahvistamista. Se on myös sellainen, että se me voidaan pitää samaan aikaan. Toisaalta se on kuitenkin siis sitten pois tuosta mun vanhempainrahakaudesta. Vielä tässä kohtaa ei tehty mitään ratkaisuja vaimon vanhempainvapaiden eteen, niitä ehtii hakea myöhemminkin. Riippuu myös vaimon työtilanteesta vauvojen syntymähetkellä, miten noita vapaita kannattaa pitää. Vaimon on halutessaan mahdollisuus pitää noita vapaita, koska me ollaan oltu rekisteröidyssä parisuhteessa ennen lasten syntymää.

Mä poikkesin myös verotoimistossa. Kela pidättää etuuksista automaattisesti veroa veroprosentin mukaan ja lisää siihen vielä 2%. Koska vanhempainrahakaudella tulot kuitenkin putoavat selvästi, kannattaa veroprosentti tässä kohtaa tarkistaa. Myös verotoimistossa sai varsin nopeaa ja mukavaa palvelua. Kuulemma mun kannattaa tulla uudestaan toukokuussa viimeisen tilinauhan kanssa, minkä saan ennen äitiyslomaa. Sen jälkeen loppuvuoden tulot voidaan laskea mahdollisimman tarkasti ja veroprosenttia pudottaa sopivasti.

Seuraavaksi meillä on suunnitelmissa varata ensimmäinen aika lastensuojeluun. Tosiaan sitä perheen sisäistä adoptiota voi varsinaisesti hakea vasta lasten synnyttyä. Kuitenkin asioita voi jossain määrin pohjustaa jo etukäteen, jotta itse adoptioprosessi menisi sitten mahdollisimman sujuvasti ja nopeasti. Siinä kohtaa kun lapset syntyvät, meillä on kuitenkin ihan tarpeeksi töitä ja mietittävää ilman adoptiotakin, joten kaikki mikä helpottaa aikaa lasten syntymän jälkeen, kannattaa tehdä ajoissa.