Mä en aina oikein tiedä mitä pitäisi ajatella, kun seuraan tasa-arvoisen avioliittolain ympärillä pyörivää keskustelua. On paljon hyviä, asiallisia ja perusteltuja kannanottoja asian puolesta. Yksi tuollainen löytyy Oras Tynkkysen blogista. Vaikka tasa-arvoista avioliittolakia vastustavista näkemyksistäkin löytyy paljon jollakin tavalla perusteltuja ja asiallisesti esitettyjä näkemyksiä, joukossa on myös niitä aivan käsittämätömiä repäisyjä. Yksi käsittämättömimmistä oli tuo eduskunnan lähetekeskustelussa esitetty puheenvuoro siitä, mitä julkisia suihkutiloja homot ja lesbot voivat käyttää. Setan pääsihteeri Aija Salo on kommentoinut suihkuheittoa ja muutakin tasa-arvoisen avioliittolain ympärillä käytävää keskustelua varsin osuvasti täällä.

Lähinnä mua tässä keskustelussa hämentää se, että homoutta pidetään edelleenkin jonain niin outona, kummallisena ja poikkeavana asiana, että tälläistä keskustelua pitää käydä tai tuollaisia suihkukommentteja laukoa. Eikä tämä suihkukommentti suinkaan ole ainut laatuaan, mutta varsin osuva esimerkki asian ympärillä heitetyistä kommenteista kuitenkin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä on ollut aina, kaikkina aikoina ja kaikissa kulttuureissa, joskus erilaisuus on ollut hyväksytympää ja joskus näiden asioiden takia ollaan vainottu. Pointti on kuitenkin se, että jos on kyse merkittävästä vähemmistöstä (joita on ainakin saman verran kuin suomenruotsalaisia), eikö pitäisi olla itsestään selvää, että laki suhtautuisi tasa-arvoisesti myös heihin.

Välillä myös tuntuu, että tasa-arvoista avioliittolakia vastustavien ihmisten kommenteista tulee rivien välistä esille, että he jollain tavalla pelkäävät homojen määrän kasvavan mahdollisen lakimuutoksen myötä. Ainoa vaan, että homot ovat jo täällä ja tulleet jäädäkseen. Ei se määrä siitä kasva, jos lakeja muutetaan tasa-arvoisemmiksi. Tosin sen myötä ehkä monelle voisi olla helpompi olla oma itsensä, kun lakikin kohtelisi kaikki yhdenvertaisista hyvin perustavaa laatua olevissa kysymyksissä. Se, ettei lakeja muuteta, ei kuitenkaan saa homojen määrää vähenemään, homous kun ei ole valinta tai muoti-ilmiö.

Kaikilla pitäisi olla oikeus solmia avioliitto rakastamansa ihmisen kanssa. Niinpä toivonkin hartaasti, että laki tasa-arvoisesta avioliittolaista tulee lopulta voimaan. Monissa maissa, esimerkiksi kaikissa muissa Pohjoismaissa tasa-arvoinen avioliittolaki on jo voimassa. Toivottavasti Suomikin ottaa askeleen ihmisoikeuksien ja tasa-arvon puolesta, ja seuraa perässä.