Nyt kun ollaan suunniteltu tulevaa elämää Tyyppien kanssa ja siihen liittyviä hankintoja, ollaan myös luonnollisesti päästy kantovälineisiin. Ensin ajateltiin rintareppuja, koska ne olivat meille entuudestaan selvästi tutumpi vaihtoehto. Pari sellaista ehdittiin jo kirpparilta hankkiakin. Mutta kun perehdyttiin kantamiseen enemmän (etenkin vaimo alkaa tässäkin olla melkoinen tietopankki), alettiin myös harkita ja lopulta hankkia erilaisia kantoliinoja.

Miksi sitten päädyttiin perehtymään kantoliinoihin tarkemmin? Tietoahan asiasta löytyy paljon ja helposti. Yhtenä syynä on se, että ne ovat ergonomisia sekä kantajalle, että lapselle. Esimerkiksi reppuun verrattuna vauvan selkä on liinassa luonnollisemmassa asennossa. Yksi tärkeä syy on myös läheisyys. Etenkin vaimo on pohtinut paljon kiintymyssuhdetta ja sen muodostumista, ja liinassa kantaminen tukee hyvin tätä. Lapset kokevat läheisyyden turvalliseksi, ja onhan liinassa kantaminen vähän verrattavissa kohdussa kantamiseen. Liina usein myös rauhoittaa ja saattaa auttaa vaikkapa koliikkiin. Liinassa kantaminen tukee myös imetystä. Etenkin nyt kun vauvoja on tulossa kaksi, meillä on molemmilla epäilemättä kädet kirjaimellisesti täynnä työtä. Kun lapsi on liinassa, hän kulkee koko ajan mukana, mutta kädet ovat kuitenkin vapaana vaikka kotitöille.

Liinojahan on useita erilaisia. Kaverin kaapista löytyi meille trikoinen liina, joiden sanotaan olevan hyviä etenkin ihan pienen vauvan kantamiseen. Nettikirppiksillä liinoja on myynnissä paljon, ja sellaiselta löytyi myös meille kudottu liina. Nuo kudotut pitkät liinathan ovat uutena melko kalliita, mutta käytettynä niitä saa ihan kohtalaisella hinnalla. Kudotut liinat ovat usein myös todella kauniita. Koska sekä trikooliinassa että kudotussa liinassa on kuitenkin melkoisesti sitomista, mikä varsinkin aluksi saattaa vaatia harjoittelua, vaimo perehtyi tarkemmin vielä muihin malleihin. Neliöliinoja sanotaan varsinaisiksi pikaliinoiksi. Neliöliina on siis neliö, jonka kulmista lähtee sitomiseen tarvittavat nauhat. Tällainen liina on epäilemättä paljon nopeampi ja helpompi hujauttaa päälle vaikka kaupan pihassa, kuin esimerkiksi viisimetrinen pitkä liina. Neliöliinassa lasta voi myös kantaa joko edessä tai takana. Vaimo innostuikin myös neliöliinoista sen verran, että päätti tehdä sellaisen itse. Yhden illan hän tuhisi innosta puhkuen ompelukoneen vieressä, ja lopputulos oli kyllä varsin hieno. Myös kissoja kyseinen touhu kiinnosti kovasti. Meidän pienempi kissa Pirpana tosin lopulta keksi ottaa vauhtia, hypätä liinan päälle ja liukua sillä pitkin lattiaa...

1920056_10202575578885251_703104106_n-no

Vasta käytössähän sen sitten näkee, mikä kantoväline omaan käyttöön sopii parhaiten. Vaihtehtoja on paljon. Tällä hetkellä nuo kantoliinat alkavat kuitenkin joka tavalla tuntua selvästi paremmilta vaihtoehdoilta, kuin rintareput. Ja jos reput uhkaavat jäädä käyttämättä, ne on onneksi helppo myydä kirpparilla uudestaan.