Muutamia päiviä sitten olympiatason uimari Ari-Pekka Liukkonen kertoi olevansa homo. Liukkonen on tiettävästi ensimmäinen huippumiesurheilija, joka on uransa aikana tullut ulos kaapista. Hieno teko Liukkoselta! Sen myötä viime päivinä on myös jälleen virinnyt mediassa keskustelu homoista ja urheilusta.

Väestöstä noin viisi prosenttia kuuluu seksuaali-ja sukupuolivähemmistöihin. Määrällisesti suurinpiirtein saman verran on suomenruotsalaisia. Se on niin iso määrä, että suomenruotsalaisia löytyy kaikista urheilulajeista ja kaikilta tasoilta, sunnuntaiharrastelijoista kansainväliselle huipulle asti. Siksi mun onkin vaikea ymmärtää, miksi se on edelleen niin vaikea ihmisten käsittää, että myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajia löytyy kaikista urheilulajeista ja kaikilta tasoilta. Kuten todettu: on hienoa, että Ari-Pekka Liukkonen tuli ryminällä ulos kaapista. Sen kun vain ei pitäisi olla tarpeellista, tai edes uutinen. Siinä ei itse asiassa pitäisi olla mitään ihmeellistä. Jos joku on homo niin sitten on. Miksi ihmeessä pitää tulla edes kaapista ulos? Tai tehdä tällaisesta asiasta uutinen? Koittakaa nyt ihmiset käsittää, että homoja on Ihan Joka Paikassa! Eihän siitäkään uutisoida, jos joku urheilija kertoo julkisesti olevansa hetero. Aivan, koska asialla ei ole mitään uutisarvoa. Eli ei pitäisi olla sen kummallisempaa, jos joku kertoo julkisesti olevansa homo.

Urheilussa homofobiset asenteet tulevat valitettavan selkeästi esiin. Esimerkiksi Marja Kokkosen Jyväskylän yliopistossa vuonna 2012 tekemä kyselytutkimus seksuaali-ja sukupuolisyrjinnästä paljasti isojenkin urheiluseurojen johtajien asenteita: he vastasivat, ettei tutkimus koske heitä, koska ei heidän seurassaan ole homoja. Eilen Kokoomuksen kansanedustaja ja jääkiekon pelaajayhdistyksen, Suomen Jääkiekkoilijat ry:n puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo veti metritolkulla alta riman totemalla, ettei homoutta kannata "julkistaa" joukkuelajeissa. Wallinheimo tosin myöhemmin selitteli sanomisiaan ja lopulta pyysi niitä anteeksikin. Mutta siitä huolimatta, möläytetty mikä möläytetty. Juuri tällasten ennakkoluuloisten urheiluvaikuttajien takia homofobiaa on hankala kitkeä urheilusta. Ja juuri siksi se on uutinen, jos joku tulee kaapista: homoudessa on mukamas jotain ihmeellistä.

Mä en voi olla myös miettimättä sitä seikkaa, että homofobiaahan on todettu olevan erityisesti heillä, joilla itsellään on tuhkadutettuja homofobisia taipumuksia. Eli vosiko olla mahdollista, että urheilun parista löytyy homoja paljon enemmän kuin se viisi prosenttia? Ja voisiko olla mahdollista, että homoja löytyy todellisuudessa jo sieltä urheilun johtoportaasta? Mutta jos rohkeus ei riitä tulemaan itse kaapista ulos, onhan se toki helpompaa potkia kaikkia tällaisia tavallisia rivihomoja.

Sen ei pitäsi olla mikään uutinen, että joku on homo. Tai ettei ole. Mutta niin kauan kuin homofobiset asenteet ovat urheilussa vallalla, tarvitaan Ari-Pekka Liukkosia ja muita oikeasti suoraselkäisiä tyyppejä, jotka tulevat julkisesti ulos kaapista. Koska on ihan ok olla homo.