Tämän päivän Helsingin Sanomien verkkosivuilla kerrotaan, että oikeusministeriön asettaman työryhmän ensi viikolla julkaistavassa ehdotuksessa esitetään, että lapsen isyyden voisi tunnustaa jo ennen syntymää. Tällä halutaan parantaa avoliitossa syntyvien lasten asemaa. Isyyslain muutoksella on tarkoitus turvata lapsen asemaa sellaisissa tilanteissa, joissa äiti kuolee synnytyksessä tai pian sen jälkeen, tai jos vastaavasti isä kuolee pian syntymän jälkeen. Lailla on myös tarkoitus keventää byrokratiaa ja saada käytäntö sopimaan paremmin nykymaailmaan, jossa entistä useampi lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, mutta vakiintuneen pariskunnan lapseksi.

Sateenkaariperheet ry:n Juha Jämsä on kommentoinut uudistusehdotusta toteamalla, että se syrjii naispareja. Samalla Jämsä on muistuttanut, että mies voidaan vahvistaa isäksi lapselle, jonka hänen puolisonsa on synnyttänyt ulkopuolisen lahjoittajan siittiöiden ansiosta, mutta naisparit jotka ovat käyttäneet lahjasiittiöitä, joutuvat odottamaan perheen sisäistä adoptiota. Hesarin juttu löytyy täältä: http://www.hs.fi/kotimaa/Isyyden+vahvistus+helpottuu/a1383718320937

No voi huhhuh... Mä en oikeastaan edes tiedä, mistä tämän puhinani aloittaisin! Mutta jos nyt otetaan tuolta ne oleelliset asiat, mihin tuo lakimuutos pyrkii: lapsen aseman parantaminen, lapsen aseman turvaaminen ja byrokratian keventäminen ja käytäntöjen sovittaminen nykymaailmaan tilanteissa, joissa lapsi syntyy vakiintuneen pariskunnan lapseksi. Miten ihmeessä se, että naisparien kohdalla sosiaalisen äidin vanhemmuus joudutaan vahvistamaan hitaan ja työlään perheen sisäisen adoption kautta sopii tähän?!!? Jos lakimuutos menee tuollaisena läpi, se on nimenomaan naispareja syrjivä. Etenkin kun otetaan huomioon vielä tuo, että heteroparin lahjasiittiöillä alkunsa saaneelle lapselle voidaan vahvistaa isäksi äidin puoliso!! Jos lakimuutoksen on tarkoitus parantaa lapsen asemaa, eikö sen pitäisi parantaa kaikkien lasten asemaa, eikä vaan niiden, joiden äidin puoliso sattuu olemaan mies? Ja naispari, rekisteröidyssä parisuhteessa oleva tai avopari, on yhtälailla vakiintunut pariskunta, kuin avo- tai avioliitossa oleva heteropari!

Jos nyt suoraan sanon, niin tuohan on ihan käsittämätöntä paskaa! Sinänsä on tietysti hyvä, että heteroavoparien isyyden tunnustamista helpotetaan. Lakimuutosehdotus on kuitenkin naispareja ja heidän lapsiaan syrjivä. Yhtälailla pitäisi helpottaa sosiaalisen äidin juridista asemaa ja naisparien lasten oikeutta kahteen juridiseen vanhempaan heti syntymästä lähtien. Ihan käsittämätöntä, että tällaista voidaan edes ehdottaa mukamas sivistysvaltiossa!

Olen puhunut. Ugh.