Eilisen illan elokuvapläjäys tuli Yle Teemalta. The Kids Are All Right (USA 2010) kertoo naisparista ja heidän teini-ikäisistä lapsistaan, jotka päättävät selvittää spermanluovuttajan henkilöllisyyden, kun vanhempi lapsista täyttää 18 vuotta. Molemmilla lapsilla oli siis sama luovuttaja. (Ohjaus: Lisa Cholodenko, pääosissa: Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska)

Sanomattakin varmaan on selvää, että ehdin jo innostua, kun huomasin tälläisen elokuvan tulevan telkkarista. Mä en ollut tätä aikaisemmin nähnyt, mutta tuo kauniimpi puolisko oli. Hän ei halunnut spoilata kertomalla juonta, mutta ei selvästikään innostunut elokuvasta, mitä ensin vähän ihmettelin. No, nyt elokuvan nähneenä, enpä innostunut kovasti minäkään.

Nyt tulee juonipaljastus, eli jos et ole elokuvaa nähnyt, mutta olet aikeissa sen katsoa, älä lue pidemmälle. Elokuvassa naisparin lapset siis lahtevät selvittämään luovuttajaansa. Häneen saa yhteyden helposti, ja pian koko kolmikko istuu yhdessä syömässä. Luonnollisesti pian äiditkin saavat tietää tästä, ja seuraavassa hetkessä koko porukka istuu saman pöydän ympärillä. Toinen äideistä päätyy työskentelemään luovuttajan luo, ja he päätyvät harrastamaan seksiä kerran jos toisenkin. Tämän jälkeen on luonnollisesti parisuhde kriisissä ja välit lapsiinkin huonot. Lopulta tarina kuitenkin päättyy onnellisesti.

Ensimmäinen ajatus oli, että The Kids Are All Right on varmaan heteroiden tekemä. Mutta eipäs olekaan, ohjaaja Lisa Cholodenko on suhteessa naisen kanssa ja saanut lapsen, joka on saanut alkunsa anonyymin kuovuttajan spermalla. Joo, elokuvan on tietysti ennen kaikkea tarkoitus olla viihdyttävä. Mutta mä koin sen jotenkin niin epäralistiseksi, että se jo häiritsi katsomista. Ensinnäkin, jos kaksi lähes aikuista lasta ottaa yhteyden mieheen, joka on joskus nuorena luovuttanut spermaa, mistä he ovat saaneet alkunsa, millä todennäköisyydellä mies oikeasti ottaa heidät avosylin vastaan ja alkaa leikkiä isähahmoa? Ja millä todennäköisyydellä lasten lesboäiti päätyy harrastamaan seksiä tämän saman miehen kanssa? Tuskin ne spermanluovuttajat kuitenkaan mistään konkreettisesta isyydestä ja perhe-elämästä haaveilevat siinä vaiheessa kun siihen kuppiin ruikkaavat. Ja tuosta heteroseksi-osuudesta en edes viitsi sanoa mitään...

No, siis tuli ilmeisesti selväksi, että en pahemmin elokuvasta pitänyt. Oli siinä joitain hauskoja pieniä yksityiskohtia, mutta kokonaisuus oli kyllä pettymys. Tälläisestä aiheesta kun voisi saada paljon realistisemman ja tunteita herättävämmän elokuvankin. Vai onko niin, ettei elokuva myy, jos siellä ei sitä heteroseksiä ole? Kyllähän tuon nyt kertaalleen katsoi, mutta eipä jäänyt fiilistä, että pitääpä katsoa joskus uudestaankin.