Puhuttiin joku aika sitten tuon kauniimman puoliskon kanssa sateenkaariteemaisista kirjoista. Kysyinkin sitten, millaisia kirjoja hän mieluiten lukee. Ja kuulemma parhaita kirjoja ovat hauskat ja hyvin realistiseen tyylin kirjoitetut tositarinat sateenkaariperheistä. No, Amie Klempnauer Millerin She Looks Just Like You - A Memoir of (Nonbiological Lesbian) Motherhood on juuri tälläinen kirja. (Mainittakoon muuten, että me luetaan hyvin paljon muitakin kuin noita sateenkaariteemaisia kirjoja. Ne vain ovat niitä, mistä täällä tulee kirjoitettua.)

Kirja alkaa luonnollisesti niistä kahdesta viivasta raskaustestissä. Ennen tätä kirjan kirjoittaja oli ehtinyt yrittää raskautumista pari vuotta ja parisenkymmentä kertaa. Koska lasta ei alkanut kuulua, vaihdettiin yrittäjäksi hänen puolisonsa, joka tuli raskaaksi heti ensimmäisestä inseminaatiosta. Tässä siis jo asetelma, joka ei voi olla herättämättä ajatuksia. Kirja on siis kirjoitettu sosiaalisen äidin näkökulmasta. Siinä kerrotaan paljon niistä tunteista ja ajatuksista, mitä tilanteeseen liittyy. Ennen kaikkea kirja on kuitenkin kertomus äitiydestä ja siihen kasvamisesta. Melko pian lapsen syntymän jälkeen tuo biologinen äiti palaa takaisin töihin ja äideistä toinen jää vauvan kanssa kotiin. Pidinkin siitä, että kirjassa molemmat äidit kuvataan lopulta tasavertaisesti äiteinä suhteessa lapseen.

Sen lisäksi, että kirja kertoo naisparin lapsentekoprosessiin liittyvistä tunteista ja ajatuksista, se kuvaa realistisesti myös vauva-aikaa valvomisineen ja sairasteluineen. Se kertoo siitä, miten koko elämä alkaa pyöriä lapsen ympärillä. Se kertoo myös siitä, että lapsen syntymän jälkeen mikään ei todellakaan ole niin kuin ennen, ei parisuhdekaan. Kirja on realistinen ja elämänmakuinen, unohtamatta huumoria siellä täällä. She Looks Just Like You upposi muhun kuin kuuma veitsi voihin ja tekee todennäköisesti saman myös tuolle kauniimmalle puoliskolle.

2013-08-26%2019.56.49-normal.jpg