Confessions of the other mother : Non-biological lesbian moms tell all on Harlyn Aizleyn toimittama kirja, joka nimensä mukaisesti kertoo ei-biologisten lesboäitien kokemuksista. Kirja on koottu lyhyistä, eri kirjoittajien teksteistä ja kokemuksista. Tämän takia kirjassa käytetty kieli oli hyvin vaihtelevaa, jokainen oli kirjoittanut selvästi omalla tyylillään.

Kirjassa oli hyvin erilaisia kokemuksia ja se nosti esiin monenlaisia asioita. Nuo asiat ovat varmsti juuri niitä, joita ei ehkä etukäteen osaa ajatella, mutta jotka käytännössä tulevat eteen. Kirjassa on pohdittu esimerkiksi mitä nimeä ei synnyttäneestä äidistä voi käyttää ja tuntuuko lapsi sitten lopultakin omalta. Kirja on paikoitellen hauskaa, mutta paikoitellen myös aika karua luettavaa.

Monessa kirjoituksessa tuli esiin myös ei-biologisen äidin juridinen asema, mikä luonnollisesti monia huoletti. Tässä ehkä tuli esiin myös tuo kirjoittajien lähtökohta. kirja on yhdysvaltalainen ja julkaistu 2006. En tiedä, millainen lainsäädääntö tuolla rapakon takana on (ja saattaa vaihdella osavaltioittain), mutta selvästi siinä kohtaa oli ero ainakin Suomen nykyiseen lainsäädäntöön. Kirjoittaneet äidit olivat joutuneet pohtimaan asioita, etenkin näitä juridisia juttuja, joista meidän ei onneksi tarvitse olla niin huolissaan. Samaten oli huomattavissa, että jenkkielämäntyylissä ja järjestelmässä on monessa kohtaa eroa meikäläiseen verrattuna. Kuitenkin teksteistä välittyi aitoja kokemuksia, rakkaus lapseen ja huoli käytännön asioiden sujuvuudesta. Ne kai ovat yhtäläisiä kulttuurista riippumatta.

Jos aihe vähänkin kiinnostaa, kirja kannattaa kyllä lukea. Siinä puhutaan käytännössä eteen tulevista asioista elämänmakuisesti ja niiden oikeilla nimillä. Ja vaikka kaikki ei ehkä ihan ole suoraan verrattavissa suomalaiseen systeemiin, ei sen kannata antaa häiritä.

1378388292040-normal.jpg